Grudi

Male Breast Reshaping

Operacija muških grudi (Ginekomastija)

Ginekomastija predstavlja višak razvijenog žlezdanog i/ili masnog tkiva grudi kod muškaraca. Razlozi za njen nastanak mogu biti različiti, medikamentozni zbog upotrebe anaboličkih steroida ili nekh drugih lekova za gojaznost, genetski,a ponekad uzrok ostaje nepoznat.

Ginekomastija može da se javi nezavisno od starosti muškarca, može da izazove velike neprijatnosti i gubitak samopouzdanja.

Smanjivanje grudi, odnosno hirurško lečenje ginekomastije, koje podrazumeva uklanjanje hipertrofičnog tkiva i/ili masti, može značajno da poboljša izgled grudnog koša muškarca. Ponekad je potrebno ukloniti i kožu. Pacijenti su gotovo uvek zadovoljni, a rezultati su trajni.

Cilj

Rezultati operacije su ravnije, čvršće grudi. Nakon operacije pacijenti su zadovoljniji izgledom svoga tela.

Postupak

Ginekomastija može da se koriguje različitim hirurškim procedurama. Ponekad je moguće uraditi samo liposukciju, ponekad se kroz mali rez oko bradavice učini resekcija žlezdanog tkiva, a najčešće se ove dve procedure kombinuju radi postizanja boljeg rezultata . U slučajevima kada je kožni džep veliki, neophodno je učiniti i redukciju kože. Veličina ožiljka zavisi od količine tkiva koje treba da se ukloni, ukoliko je reč samo o liposukciji rezovi će biti manji, ukoliko je u pitanju uklanjanje veće količine tkiva, rezovi će biti veći.

Tokom konsultacije naši doktori razgovaraće sa vama o svim detaljima, koja je najbolja hirurška tehnika, informisaće vas o pre i postoperativnom periodu kao i šta možete očekivati nakon operacije.

Oporavak

Pacijentima se savetuje da nose kompresivnu odeću u prvih nekoliko nedelja nakon operacije. Otoci i modrice nestaju u prvih desetak dana, nakon čega možete uživati u rezultatima. Povratak svakodnevnm aktivnostima moguć je 10 dana nakon operacije.